28 Eylül 2009 Pazartesi

7 Yaş Grubu "Mantık Yürütme" Cep telefonu bilgisayar mıdır?

http://www.vimeo.com/6764998


AYRILIK KORKUSU / Oryantasyon Haftası 17-18 Eylül 2009









Çocuğunuz bir bebek olarak, bir birey olduğunu bilemez. Bildiği şey; ikinizin aynı kişi olduğudur. Çocuğumuz 18 ay olduktan sonra güven duygusunun pekişmesiyle birlikte kendiliğinden, gelişiminin bir gereği olarak aranızdaki bağı koparır ve kendi kimliğini bulur, diğer bir ifadeyle çocuğunuz doğal gelişiminin bir adımını atar ve sizi bırakmaya başlar.

Bu yaşantı, kendisinin sizden ayrı bir kişi olduğunu fark etmesinin bir işareti, YANİ bir psikolojik sağlık belirtisidir. Dolayısıyla bu evrede hareket edip uzaklaşan o olmalıdır.

Yuva yaşantısında çocuğunuza bu davranışı kazandırmak için sert değil ama kararlı olun. “sonra görüşürüz” deyin, sonra orada oyalanmadan ve arkanıza bakmadan gidin!... 2 yaşında ağlayan bir çocuğu bırakmak zor olsa da gitmekte acele edin; çünkü çocuğunuz mutsuz ruh halini üzerinden daha çabuk atacaktır. Ve ayrıca bir süre sonra geri döneceğinizi öğrenecektir.


Eğer çocuğunuz bu doğal gelişimi gösteremiyorsa KENDİNİZİ bir psikoloğa götürün. Çünkü onun doğal gelişimini engelleyen “bilinçsiz ebeveyn” sizsiniz ve sizin bu davranışlarınız muhtemelen; kendinizi hazır hissetmeden bağımsız olmaya zorlandığınız veya aynı hatalı davranışa maruz kaldığınız kendi çocukluğunuzla ilgilidir. Görünüşte çocuğunuzu incitmemek için kendinizi incittiğinizi söyleyebilirsiniz. ANCAK gerçekte; kendi çocukluğunuzdaki yarayı deşmemek için çocuğunuzu incitiyor olduğunuzu fark etmeniz gerekir.”


Dr. Lynn Weiss
Çocuk Gelişimi Uzmanı