6 Ekim 2008 Pazartesi

Mimar Sinan Özel Okulları


Mimar Sinan Özel Okulları İstanbul İli Büyükçekmece İlçesi Mimar Sinan Beldesi hudutları içersinde deniz kıyısında yaklaşık 40 dönüm arazi üzerinde projeli olarak yapılmış ve çeşitli birimler üzerine inşa edilmiş bir konumdadır. 

Genel olarak bitişik 3 bloktan meydana gelmiş olan okul binasının 3 kat gibi görünen yüksekliği arazinin meyilli yapısıyla deniz tarafından 7 kata çıkmaktadır. 13.06.1994 tarih ve 420.1./16682 sayıyla kurum açma izni alan okulumuz 1994-1995 Eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak eğitim ve öğretime ( tüm sınıflarıyla ) devam etmektedir.

Neden LEAP? Neden çift dilli bir eğitim programı?

Mimar Sinan Özel Anaokulunun hedefi, okul öncesi öğrencilerimizin, 
• 21. yüzyılda başarılı ve mutlu bir yaşam için gerekli becerilerle donanmalarına temel oluşturacak,
• Anadilimiz Türkçe’yi etkili kullanabilmeleri ve aynı zamanda dünya dili olarak İngilizce’yi de günlük konuşma dili olarak öğrenmelerini mümkün kılan, kendi kültürümüzden kopmadan başka bir dil aracılığıyla yaşama farklı pencerelerden de bakabilme becerisini kazandıracak,
• Yaşayarak, anlayarak, keyif alarak, oyunlar oynarken eğlenerek öğrenmelerini sağlayacak,
• Dengeli, duyarlı, öğrenmeye hevesli, özgüven sahibi, bağımsız düşünebilen ama başkalarıyla işbirliği yapmaktan da zevk alan, sorumluluk bilincinde olan bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak, farklı zeka türlerine hitap edebilecek, sağlıklı, güvenli ve keyifli öğrenme ortamları hazırlamaktır. 

NEDEN LEAP?
NEDEN ÇİFT DİLLİ BİR EĞİTİM PROGRAMI?


Çünkü hedefimiz öğrencilerimizin 21. yüzyılda başarılı ve mutlu bir yaşam için gerekli becerilerle donanması… Onların; yaşayarak, anlayarak, keyif alarak, oyunlar oynarken eğlenerek öğrenmesi… Dengeli, duyarlı, öğrenmeye hevesli, özgüven sahibi, bağımsız düşünebilen ama başkalarıyla işbirliği yapmaktan da zevk alan bireyler olarak yetişmesi… Anadilimiz Türkçeyi etkili kullanması... LEAP (Layered English Acquisition Programme) çerçevesinde, iki dili aynı anda öğrenmesi… Kendi kültürümüzden kopmaması… Aynı zamanda başka bir dil aracılığıyla yaşama farklı pencerelerden de bakabilme becerisi kazanması… Yabancı dil öğrenmeyi, eğlenceli ve “yaşamın parçası” olarak görmesi…
Aynı anda iki öğretmenin etkinlik ortamındaki varlığıyla, öğrencide tek bir yetişkine bağımlı olmaksızın, özerk davranış gelisimi…
Farklı öğrenme biçemlerine uygun olarak hazırlanan istasyon çalışmaları aracılığıyla, öğrencilerin hem baskın olan hem de geliştirilmeye ihtiyaç duyulan zeka alanlarının güçlendirilmesi… Farklı grup liderleriyle, farklı gruplarda birlikte çalışma becerilerinin gelişmesi…
Serbest zaman çalışmalarında çocukların kendi istekleri doğrultusunda seçtikleri ilgi köşelerinde, bireysel veya grup olarak oyun oynayarak bağımsız ve grup içi çalışma, zaman yönetimi, odaklanma, özeleştiri becerilerinin gelişimi…
Temalar aracılığıyla bütünsel eğitim uygulanması…
Ya sonra? LEAP programı, 3-9 yaş arasını kapsar. Okul öncesinde uygulanan, İngilizce’yi gün boyu doğal bir ortamda etkinlikler aracılığıyla edinme” yaklaşımı, 1-2-3. sınıflarda, İngilizce ve sınıf öğretmenlerinin öğretim programını iki dilli uygulamasıyla sürer. İngilizce dersleri, Hayat Bilgisi, Türkçe ve Matematik derslerinde işlenen konularla paralel bir program izler. Aynı sınıfa giren öğretmenler, öğretim programı planlarını birlikte hazırlar. Değişik derslerde yapılan etkinlikler, birbirlerini tamamlarlar. 

5 Ekim 2008 Pazar

WWW Dünyayi Saran Ağ Ne Demektir ?

WWW Dünyayi Saran Ağ Ne Demektir ? Internete bağli ana bilgisayarlardaki döküman, resimler, müzik, animasyon ve video görüntülerinin birleştiği sayfalari içeren bir hizmettir. Web sayfasi ile bir kitaba, müzedeki bir sergiye gidebiliriz. Sanat galerileri, dergiler, şarkilar, sporlar, oyunlar, eğitsel malzemeler ve filmlerden parçalar, makaleler ve daha bir çok etkinlik WWW üzerinden bulunabilir. WWW Internetin en hizli gelişen ve bir çok bakimdan en heyecan verici ve merak uyandiran kismidir.

WWW Sayfalari ve Web Siteleri ; Web sayfalari adi verilen bir çok döküman WWW ‘yu oluşturur. Bu sayfalar, dünyanin dört bir yaninda bulunan bilgisayarlar üzerinde bulunur. 

• Bir kişiye ya da kuruma ait WWW sayfalarinin bir araya konmasiyla web sitesi oluşur. Bir ya da birden fazla web sitesi içeren bilgisayara sunucu ( server ) denir. Bir web sitesinin ilk sayfasi Ana sayfa olarak isimlendirilir. Ana sayfa, bir dergi kapaği ya da gazetenin ön sayfasi gibidir. Ana sayfada, genellikle, o sayfayi hazirlayan kişi veya kurumla ilgili bilgi bulunur. 
• Web sayfalarini bilgisayarimizda görmemize yarayan programlara Web tarayicilari denir.
• En çok kullanilan tarayicilar Internet explorer, Opera ve Firefox dur.
• Ziyaret ettiğimiz sayfalari “ cache “ denilen dizin ve dosyalarda saklarlar. Böylelikle ayni sayfayi ve bir daha ziyaret ettiğimizde bilgiler, bilgisayarin sabit diskine yüklenir. Böylece, yükleme zamani kisalmiş, Internet trafiği de azalmiş olur.
• Ekranin üst kisminda yönü sağa ve sola olmak üzere iki ok resmi bulunur. Bunlar ileri (forward) ve geri (back) düğmeleridir. Bunlarin görevi, daha önce girmiş olduğumuz sayfalar arasinda adresleri yeniden yamamiza gerek kalmadan rahatça dolaşmamizi sağlamaktir.
• Dur (stop) komutu’nu ise o anda yüklenmekte olan web sayfasini durdurmak için kullaniriz.
• Yenile ( reload/refresh ) komutu bağlanilan web sayfasindaki bilgilerin herhangi bir neden dolayi alinamamasi durumunda, yeniden sayfayi yüklememizi sağlar.
• Bul (find) komutu ise sayfa içerisinde herhangi bir kelimeyi aramak amaciyla kullanilir.

Arama Motorlari ; Web sayfalarini taramamiz için geliştirilmiş programlardir. Arama motorlari, ihtiyacimiz olan web sayfalarinin indexini yaratarak bize yardimci olurlar. İmleçimizin bulunduğu girdi satirina aradiğimiz konu başliğini yazar ve Search butonuna basariz. Ekranimiza gelen web adreslerinin üzerine mouse ile tiklayarak aradiğimiz bilgilerin bulunduğu sitelere ulaşabiliriz. Örneğin; www. google.com.tr

Portallar ; Internete ana giriş kapisi anlamina gelir. Portallar Internette yapilabilecek pek çok şeyi içeriğinde bulundurur. Kendilerine özel arama motorlari bulunur, ücretsiz e-posta hizmeti verirler, ücretsiz programlarinin rahatça down edildiği bölümler, düzenli güncelledikleri haber bölümleri, ilgi alanlarina göre çeşitli kulüpleri, e-kart, oyun, sohpet bölümleri vardir. Örneğin ; www.superonline.com, www.e-kolay.net, www.mynet.com, www.yahoo.com ... vs. gibi.

Dosya isimleri ve uzanti isimleri ne demektir ?

Bilgisayarda bulunan, çeşitli programlarca çaliştirilan veri gruplarina dosya adi verilir. Her dosyanin bir ismi vardir. Dosya isimleri, isim ve uzanti ismi olmak üzere iki bölümden oluşur. Bir çok dosya tipi bulunur. Uzanti isimlerine bakarak bu dosyalarin hangi tür dosyalar olduklarini anlayabiliriz.
• asc, doc, html, msg, txt, text, ps, pdf gibi uzantilar ; Kitaplar magazinler, bakanlik belgeleri, akademik yazilar ve haber özetleri gibi metine dayali dosyalardir.
• bmp, eps, gif, jpg, pct, pnq gibi uzantilar; Müzelerdeki tablolar, görsel sanatlara ilişkin resimler, ünlü kişilerin fotoğraflari gibi malzemeye dayali dosyalardir.
• au, ra, ram, snd, wav, aif, aifc, voc gibi uzantilar; ªarkilar, ses efektleri, televizyon ve filmlerdeki bazi konularin kayitlari gibi işitsel mazlemeye dayali dosyalardir.
• avi, gt, fli, fk, mpg, mpeg, mp3 gibi uzantilar; Bilgisayar animasyonlari, çizgi filmler ve eğitsel içerikli videolar gibi görsel malzemeye dayali dosyalardir.

E-posta ( E-mail ) Nasil Çalışır?

E-posta ( E-mail ) Nasil Çalişir ? ; Bilgisayarlar kendi aralarinda kendilerine özgü bir dille anlaşirlar. Bu sayisal (digital) bir dildir. Her e-posta adresini ayni zamanda bir sayisal karşiliği vardir. Örneğin funda@yahoo.com adresi bizim için anlamli bir adresken, bilgisayar, işlem yapabilmek için bu adresi sayisal bir ifade olarak algilamak zorundadir. Bilgisayarla bizim aramizdaki tercümanliği ana makinalar yapar. Bir e-posta yolladiğimiz zaman ilk önce isim sunucusuna ( ana makina ) gider. İsim sunuculari posta adresinin alfabetik ismine bakip karşiliği olan sayisal ifadeyi IP adresi belirler ve böylece posta doğrudan kabul edilir. 

E-posta ( E-mail ) Nasil Gönderilir ? ; E-posta göndermek için bir yazilima ihtiyacimiz vardir. Bu amaçla hazirlanmiş pek çok yazilim bulunmaktadir. Hepsi birbirine benzemesine karşin aralarinda küçük farkliliklar bulunur. En yaygin olarak kullanilan e-posta programi Outlook Express ‘tir. Bunun dişinda herhangi bir e-posta yazilimina gerek kalmadan kullanilabilen Hotmail ( www.hotmail.com ) veya Yahoo ( www.yahoo.com ) gibi ücretsiz sunulan posta servisleri bulunmaktadir. Bunlarla dünyanin herhangi bir yerinde iken postalariniz gönderme ve okuma işleminizi kendi sunuculari araciliğiyla bedava yapmanizi sağlar. 

 E-posta uygulamalarinda kullanabileceğimiz 6 temel komut vardir. Bunlar ;
• Send ( mesaj göndermek )
• Read ( mesaj okumak )
• Delete ( mesaj silmek )
• Forward ( bize gelen mesaji başka bir adrese yönlendirmek
• Reply ( mesaji yanitlamak )
• Print ( mesaji printer vasitasiyla yazdirmak )

Birine e-posta göndermek için Compose ( ileti gönder ) butonunu kullaniriz. 

• Bu bölümde To ( kime ) kismina mesaji göndereceğimiz kişinin e-posta adresini yazariz.
• Mesajimizi alacak kişiye konu açisindan kolaylik sağlamasi için Subject ( Başlik ) kismini doldururuz. 
• Ekranimiza açilan büyük kutuya ise gerekli bilgileri verilip, açiklamalarimizi yapariz.
• Mesajimiza dosya eklemek için Attachment ( ekli dosya ) butonunu kullaniriz. Bu işlem 3 adimdan oluşur. 1. işlemde göndereceğimiz dosyanin bulunduğu bölüme ulaşir ve işaretleriz, 2 işlemde dosyayi gönderilebilir hale getiren ekleme butonu çaliştirilir ve son olarak ana sayfamiza dönmek için Done butonuna basilir. Böylece e-postamiza bir dosya eklenmiş olur. 
• Send ( gönder ) tuşuna basarak e-postamizi göndeririz.
• Your message ( mesaj başliği ) has been send açiklamasini gördüğümüzde mesajimiz iletilmiş demektir.

Elektronik Posta ( E-mail ) Nedir ?

Elektronik Posta ( E-mail ) Nedir ?
En çok bilinen ve kullanilan Internet uygulamasi elektronik posta (e-posta/e-mail) ‘dir. E-posta ile dünyanin her yerindeki Internet bağlantisi olan kullanicilara mesaj gönderip, onlardan mesaj alabilirsiniz. Bunlar, arkadaşlariniz, aile bireyleriniz ve hatta Internette taniştiğiniz kişiler olabilir.
E-posta hem kişisel hem de iş amaçli kullanilabilmektedir. Internete bağli olan herkese e-posta mesaji gönderebilirsiniz. Ayrica mesajlariniza ek olarak resim, video, ses ve program dosyalari da iliştirebilirsiniz. 

E-posta, kullanicilarin Internette dünyanin hemen her yeri ile kişisel bağlanti kurmalarini sağlayan bir sistemdir. Her kullanicinin kendi kişisel e-posta adresi bulunmalidir. E-posta ile farkli kitalardaki insanlara gönderilen mesaj, birkaç dakika içinde iletilebilir. Gönderilen mesaj, yollandiği adresin özelliklerine ve Internetin yoğunluğuna bağli olarak bir kaç dakika ile 2 saat arasinda alicisina ulaşir. Ülke dişi telefon konuşmalarinin ücretleri düşünüldüğünde e-posta çok daha ucuz ve hizli bir haberleşme birimidir. 

E-postayi kullanirken adresleri doğru olarak yazmaniz gerekir. E-posta adresleri @ ( sihirli a / salyangoz ) işareti ile ayrilan iki bölümden oluşur. 

Örneğin; funda@mskolej.k12.tr
                    1              2        3    4 
Birinci bölümde kullanicinin gerçek ya da takma adi bulunur. İkinci bölümde ise kullanicinin Internette nerede bulunduğuna ilişkin yer belirtilir ve bu iki bölüm @ işareti ile belirtilir. 
• funda ---> kullanici adi
• mskolej ---> bağli olduğu ana makinanin adi
• k12 ---> ana makinanin bağli olduğu kurum türünün kisaltilmiş ismi
• tr ---> ülke kodu.

Adresin son kisminda bulunan uzantilar kurumlarin türü ve bulunduğu ülke kodunu belirtir.

Kisaltmalar şeklinde kullanilan bu uzantilarin her berisinin farkli anlamlari vardir.

• com ( commercial ) ---> ticari
• edu ( educational ) ---> eğitimle ilgili
• gov ( government ) ---> devlet işleri ile ilgili
• mil ( military ) ---> askeri
• org ( organisation ) ---> ticari yönü olmayan kurumlar
• net ( network ) ---> iletişim ağlari ile ilgili kuruluşlar
• gen ( generic ) ---> kişisel kullanicilar

Ülke kisaltmalarina örnek olarak;
• tr ( Türkiye ) , au ( Avustralya ), uk ( İngiltere ), ca ( Kanada ), jp ( Japonya )... verilebilir. Eğer, bu adreste hiçbir ülke kodu bulunmuyorsa bu genellikle o bilgisayarin A.B.D’ye ait olduğunu gösterir.

Internet’ te kisaltmalar...

Internet’ te kisaltmalar... Internet kullanicilari birbirleri ile anlaşmak için genelde kisaltma adlari kullanirilar. Bunlardan bazilari ;
:-)    /:-D    :>)  |  :-(    =:-)     8 -)    :-X    :-o    ;-)    :-(    %-|

Gülümsüyor Koca burunlu biri Çok kizmiş Güzel saçli biri Gözleri faltaşi gibi Ağzi kapali Olamaz ! Göz kirpiyor Kizgin Gece uyumamiş

Internet’ te ne tür yazilimlar var ? Internet’ te erişebileceğiniz yazilimlar birkaç sinifa ayrilir : shareware, freeware ve public domain bunlarin en çok bilinen türleridir. Ayrica bannerware, crippleware, cardware adi verilen türlerde sayilabilir.  

Public domain; programlarin en önemli özelliği, yazarinin kaynak kod ve program üzerinde hiçbir hak iddia etmemesi. Yani program üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilir, maddi hiçbir yükümlülüğe girmeden public domain programlari kullanabilir ve arkadaşlariniza dağitabilirsiniz.

Shareware programlar ise ; programcinin ön gördüğü bir deneme süresi içinde programi maddi yükümlülüğe girmeden kullanabiliriz.

Freeware programlar ise ; telif hakki yazarina ait olmakla birlikte, yazarin izniyle serbest bir şekilde kopyalanabilir. Kullanim için herhangi bir maddi bedel talep edilmez. Public domain yazilimlardan farki, program üzerinde değişiklik yapilmasinin yasak olmasidir.

Bannerware , kullanilmasi ve kopyalanmasi serbest programlardir, ancak bunlar başka bir programin veya ürünün reklamini içerirler.

Clippleware , Genellikle shareware olarak dağitilir, ancak eksiktir. Mesela söz konusu program bir oyunsa, sadece birinci bölümü koymuş olabilirler. Bunlar programin eksiksiz ticari versiyonunun reklamini yapmak ve özendirmek amaciyla dağitilirlar.

Cardware ; sinifindaki programlarin yazari, kullanicinin kendisine bir posta karti atmasini bekler.

Internet’teki programlari kullanirken programlarin sinifina dikkat etmeniz ve kurallara uymaniz bir Internet yükümlülüğüdür.

Internete Bağlanmak İçin Gerekenler :
• Bilgisayar , Telefon Hatti ve Modem : Bilgisayariniz Windows 95 ( veya Windows 3.1 ) işletim sistemini rahatlikla işletecek bir konfigürasyonda olmali. Bu konfigürasyonu en azindan 486, 8 Ram, 200 MB HD ve 1 MB ekran karti olarak verebiliriz. Bilgisayarinizla Internet arasindaki veri iletişimini telefon hatti üzerinden modem cihaziniz temin edecektir. Telefon hatti normal bilinen bir hat olup ayrica ikinci bir hat gerekmez. Yani bu telefon hattinizi hem normal görüşmeler için hem de bağlanti için kullanabilirsiniz. 
  Modem cihazi bilgisayardaki sayisal sinyalleri, ses sinyallerine çevirerek telefon hatti üzerinden gönderir; ayrica telefon hattindan gelen ses sinyallerini de bilgisayarin anladiği sayisal sinyallere çevirip çift yönlü iletişimi sağlar. Modem cihazinin hizli olmasi, Internet üzerindeki dolaşma ve bilgi çekme hizini da doğrudan etkiler. Modem hizini belirtmek için kullanilan birim “.bps” dir. “.bps” (bit per second ) yani saniyede iletilen veri miktarini gösterir. Örneğin 14.400 bps ile, saniyede 14.400 bit veri transferi elde edebiliriz.

• Bölgesel Internet Servis Sağlayicisi : Internet’e bağlanabilmeniz için, bölgenizde size Internet hizmeti verecek servis sağlayici bulmalisiniz. Servis sağalayiciyla anlaşmadan önce, kullanicilara sunduğu hatlarin meşguliyeti, haberleşme kanallarinin hizi ve ücreti gibi noktalara dikkat edin. Servis sağlayiciyla anlaştiktan sonra kendisine bağlanabilmeniz için gerekli kullanici kodu, şifresi ve diğer teknik bilgileri size verecektir. 

• İşletim Sistemi ve Internet Protokolü : Windows işliemlerinim sistetsitemini kullanirsaniz, Internet ile haberleşmenizde gerekli olan TCP / IP dilini de destekler.

• Internet Yazilimi : Internet’te sunulan sayfalari tarayabilmek için Internet Explorer, Opera, Firefox... gibi bir yazilima ihtiyaciniz var. 

Internet nedir?

Internet, birbirlerine bağli bilgisayarlardan oluşan dünya çapinda bir bilgisayar ağidir.

Ağ, aralarinda bilgi aliş verişi yapan ve donanim paylaşan, birbirlerine bağli bilgisayarlar grubudur. Bu ağ, dünya üzerinde milyonlarca bilgisayarin birbiriyle haberleşmesini ve bilgi aliş verişini sağlamaktadir. Bu ağ sayesinde iki ya da daha fazla sayida bilgisayar, markalari ve işletim sistemleri ne olursa olsun, birbirleriyle iletişim sağlayabilmektedir. Internet bağlantisini kullanarak dünyanin öbür ucundaki bilgisayar sistemlerine, kütüphane kataloglarina, yemek tarifelerine ulaşabilir, bilimsel makale ve raporlari inceleyebilir, sanat olaylarindan haberdar olabilir, uçak rezarvazyonu yapabilir, dünyanin herhangi bir yerindeki hava durumunu öğrenebilir, her konudaki tartişmalara katilabiliriz.

Internet sanal (hayali) bir ortamdir. Sistemin omurgasi olan bazi büyük bilgisayarlar kesintisiz olarak birbirlerine bağlidir. Bu bilgisayarlar telefon santrallerinin yaptiği gibi telefon hatlari ile geçici olarak bağlanan bilgisayarlarin bilgi aliş veriş trafiğini yönetir.

Internetin sahibi olan veya onu kontrol eden tek bir kuruluş yoktur. Herhangi bir hükümet düzenlemesi veya sunulan bilgileri sansürleyen biri de yoktur. Internetin bir sahibi olmamasi, bir kurum veya kuruluş tarafindan yönetilmemesi sonucu serbest, demokratik, sosyal ve teknik bir bilgisayar ağini ortaya çikarmiştir. Bu ağ “ veri otoyolu “ (superhighway) olarak da adlandirilmaktadir.

Internet bir anlamda bilgi bulmak amaciyla diğer bilgisayarlarla seyahat ettiğimiz bir yoldur. Internete bağlanmak için kullandiğimiz kişisel bilgisayarlar istemci, Internet üzerinde bilgi içeren ve omurgayi oluşturan bilgisayarlar ise sunucu olarak adlandirilirlar. Internet üzerinde kullanabileceğimiz pek çok araç, faydalanabileceğimiz pek çok hizmet ve yararlanabileceğimiz çok sayida bilgi kaynaği vardir.

Günümüzde, ticari, askeri, akademik ve devlet kuruluşlari diğer kurumlarla işbirliği sağlamak, diğer bilgileri bir araya getirmek ve paylaşmak, araştirma ve geliştirme çalişmalarinda bulunmak gibi çeşitli amaçlarla Internet kullanmaktadir.

intrnet, dünya’da 1950’li yillarda kullanilmaya başlandi. İlk önce Almanya’da Amerika’da ordu adina yapilan bir araştirma sonucu, bilgisayarlarin birbirleri ile haberleşebilmeleri ve birbirlerine bilgi gönderebilmeleri sağlandi. Bu ağ ortamina ARPAnet (Advanced Research Projects Authority Net) adi verildi. 1872 yilinda ARPAnet ilk olarak halka tanitildiğinda, hepsi askeri teknoloji projeleri ile ilgili olmak üzere, bu teknoloji 50 üniversitede kullanilmaktaydi. Daha sonra yeni protokollerin bulunmasi ve üniversitelerin devreye girmeleri ile bu ağ genişletildi. 1990’li yillarda ise Internet, bazilari ticari amaçli, bazilari devlet destekli olan pek çok kurumun oluşturduğu tüm dünya çapinda bir ağ haline geldi. ªimdi ise, yazili olmayan kendine özgü kurallara sahip, kullanici sayisi milyonlari aşan ve içinde dünyada fiziksel hiçbir ortama siğmayacak kalinlikta bir kitap kadar bilgi bulunan kaynak durumundadir.

Internet’im oluşumunu kronolojik olarak şöyle özetleyebiliriz.

1969 ARPAnet kuruldu
1972 ARPAnet halka tanitildi
1986 NSF ( National Science Foundation) ağ’in akademik amaçlarla kullanilmasini sağladi.
1991 NSF halk kullanimina açildi
1992 www kuruldu.
Böylece tüm dünyadaki bilgisayarlarin birbirlerine bağlanmalari sağlanmiş oldu.
Türkiye’nin gerçek anlamda Internet’e bağlanmasi ODTÜ ( Orta Doğu Teknik Üniversitesi) ve TÜBİTAK ( Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştirma Kurumu) ‘in ortaklaşa yürüttüğü bir proje ile 1990’da, ABD üzerinden 64 Kbit/saniye hizinda bir hatla sağlandi. “TR-NET” adi verilen bu ağ 1993 yilinin Nisan ayindan itibaren herkesin kullanimina açilmiştir. Günümüzde ise birçok firma ve girişimciler de çeşitli şekillerde Internet bağlantisi sağlamaktadirlar. Bunlara Internet servis sağlayicisi-ISS (Internet Service Provider-ISP) adi verilir.
Internet’te çalişirken İngilizce bilmek gerekli mi ? Her ne kadar Türkiye’de ki servisler, Türkçe hizmet sunmaktaysa da, Internet’den gerektiği gibi yararlanabilmek için, en azindan okuduğunuzu anlayacak derecede İngilizce bilmek gerekir.
Internet kullanmak için ne kadar bilgisayar bilmek gerekir ? Internet’e bağlanmak için kullanilan bilgisayarlara komut girip, onu işletecek kadar bilgisayar terimlerini taniyan herhangi biri Internet’i kullanabilir. Temel bilgisayar terimlerini bilmek yeterli olsa da, Internet kullanimini geliştirmek için, Internet servisine erişmeyi sağlayan programlari da kullanmak gerekir. Bilgisayar terimlerine ve iletişim için kullanilan klavye & mouse gibi araçlara da yabanci olmamak gereklidir.