5 Ekim 2008 Pazar

Internet nedir?

Internet, birbirlerine bağli bilgisayarlardan oluşan dünya çapinda bir bilgisayar ağidir.

Ağ, aralarinda bilgi aliş verişi yapan ve donanim paylaşan, birbirlerine bağli bilgisayarlar grubudur. Bu ağ, dünya üzerinde milyonlarca bilgisayarin birbiriyle haberleşmesini ve bilgi aliş verişini sağlamaktadir. Bu ağ sayesinde iki ya da daha fazla sayida bilgisayar, markalari ve işletim sistemleri ne olursa olsun, birbirleriyle iletişim sağlayabilmektedir. Internet bağlantisini kullanarak dünyanin öbür ucundaki bilgisayar sistemlerine, kütüphane kataloglarina, yemek tarifelerine ulaşabilir, bilimsel makale ve raporlari inceleyebilir, sanat olaylarindan haberdar olabilir, uçak rezarvazyonu yapabilir, dünyanin herhangi bir yerindeki hava durumunu öğrenebilir, her konudaki tartişmalara katilabiliriz.

Internet sanal (hayali) bir ortamdir. Sistemin omurgasi olan bazi büyük bilgisayarlar kesintisiz olarak birbirlerine bağlidir. Bu bilgisayarlar telefon santrallerinin yaptiği gibi telefon hatlari ile geçici olarak bağlanan bilgisayarlarin bilgi aliş veriş trafiğini yönetir.

Internetin sahibi olan veya onu kontrol eden tek bir kuruluş yoktur. Herhangi bir hükümet düzenlemesi veya sunulan bilgileri sansürleyen biri de yoktur. Internetin bir sahibi olmamasi, bir kurum veya kuruluş tarafindan yönetilmemesi sonucu serbest, demokratik, sosyal ve teknik bir bilgisayar ağini ortaya çikarmiştir. Bu ağ “ veri otoyolu “ (superhighway) olarak da adlandirilmaktadir.

Internet bir anlamda bilgi bulmak amaciyla diğer bilgisayarlarla seyahat ettiğimiz bir yoldur. Internete bağlanmak için kullandiğimiz kişisel bilgisayarlar istemci, Internet üzerinde bilgi içeren ve omurgayi oluşturan bilgisayarlar ise sunucu olarak adlandirilirlar. Internet üzerinde kullanabileceğimiz pek çok araç, faydalanabileceğimiz pek çok hizmet ve yararlanabileceğimiz çok sayida bilgi kaynaği vardir.

Günümüzde, ticari, askeri, akademik ve devlet kuruluşlari diğer kurumlarla işbirliği sağlamak, diğer bilgileri bir araya getirmek ve paylaşmak, araştirma ve geliştirme çalişmalarinda bulunmak gibi çeşitli amaçlarla Internet kullanmaktadir.

intrnet, dünya’da 1950’li yillarda kullanilmaya başlandi. İlk önce Almanya’da Amerika’da ordu adina yapilan bir araştirma sonucu, bilgisayarlarin birbirleri ile haberleşebilmeleri ve birbirlerine bilgi gönderebilmeleri sağlandi. Bu ağ ortamina ARPAnet (Advanced Research Projects Authority Net) adi verildi. 1872 yilinda ARPAnet ilk olarak halka tanitildiğinda, hepsi askeri teknoloji projeleri ile ilgili olmak üzere, bu teknoloji 50 üniversitede kullanilmaktaydi. Daha sonra yeni protokollerin bulunmasi ve üniversitelerin devreye girmeleri ile bu ağ genişletildi. 1990’li yillarda ise Internet, bazilari ticari amaçli, bazilari devlet destekli olan pek çok kurumun oluşturduğu tüm dünya çapinda bir ağ haline geldi. ªimdi ise, yazili olmayan kendine özgü kurallara sahip, kullanici sayisi milyonlari aşan ve içinde dünyada fiziksel hiçbir ortama siğmayacak kalinlikta bir kitap kadar bilgi bulunan kaynak durumundadir.

Internet’im oluşumunu kronolojik olarak şöyle özetleyebiliriz.

1969 ARPAnet kuruldu
1972 ARPAnet halka tanitildi
1986 NSF ( National Science Foundation) ağ’in akademik amaçlarla kullanilmasini sağladi.
1991 NSF halk kullanimina açildi
1992 www kuruldu.
Böylece tüm dünyadaki bilgisayarlarin birbirlerine bağlanmalari sağlanmiş oldu.
Türkiye’nin gerçek anlamda Internet’e bağlanmasi ODTÜ ( Orta Doğu Teknik Üniversitesi) ve TÜBİTAK ( Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştirma Kurumu) ‘in ortaklaşa yürüttüğü bir proje ile 1990’da, ABD üzerinden 64 Kbit/saniye hizinda bir hatla sağlandi. “TR-NET” adi verilen bu ağ 1993 yilinin Nisan ayindan itibaren herkesin kullanimina açilmiştir. Günümüzde ise birçok firma ve girişimciler de çeşitli şekillerde Internet bağlantisi sağlamaktadirlar. Bunlara Internet servis sağlayicisi-ISS (Internet Service Provider-ISP) adi verilir.
Internet’te çalişirken İngilizce bilmek gerekli mi ? Her ne kadar Türkiye’de ki servisler, Türkçe hizmet sunmaktaysa da, Internet’den gerektiği gibi yararlanabilmek için, en azindan okuduğunuzu anlayacak derecede İngilizce bilmek gerekir.
Internet kullanmak için ne kadar bilgisayar bilmek gerekir ? Internet’e bağlanmak için kullanilan bilgisayarlara komut girip, onu işletecek kadar bilgisayar terimlerini taniyan herhangi biri Internet’i kullanabilir. Temel bilgisayar terimlerini bilmek yeterli olsa da, Internet kullanimini geliştirmek için, Internet servisine erişmeyi sağlayan programlari da kullanmak gerekir. Bilgisayar terimlerine ve iletişim için kullanilan klavye & mouse gibi araçlara da yabanci olmamak gereklidir.

Hiç yorum yok: