5 Ekim 2008 Pazar

Internet’ te kisaltmalar...

Internet’ te kisaltmalar... Internet kullanicilari birbirleri ile anlaşmak için genelde kisaltma adlari kullanirilar. Bunlardan bazilari ;
:-)    /:-D    :>)  |  :-(    =:-)     8 -)    :-X    :-o    ;-)    :-(    %-|

Gülümsüyor Koca burunlu biri Çok kizmiş Güzel saçli biri Gözleri faltaşi gibi Ağzi kapali Olamaz ! Göz kirpiyor Kizgin Gece uyumamiş

Internet’ te ne tür yazilimlar var ? Internet’ te erişebileceğiniz yazilimlar birkaç sinifa ayrilir : shareware, freeware ve public domain bunlarin en çok bilinen türleridir. Ayrica bannerware, crippleware, cardware adi verilen türlerde sayilabilir.  

Public domain; programlarin en önemli özelliği, yazarinin kaynak kod ve program üzerinde hiçbir hak iddia etmemesi. Yani program üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilir, maddi hiçbir yükümlülüğe girmeden public domain programlari kullanabilir ve arkadaşlariniza dağitabilirsiniz.

Shareware programlar ise ; programcinin ön gördüğü bir deneme süresi içinde programi maddi yükümlülüğe girmeden kullanabiliriz.

Freeware programlar ise ; telif hakki yazarina ait olmakla birlikte, yazarin izniyle serbest bir şekilde kopyalanabilir. Kullanim için herhangi bir maddi bedel talep edilmez. Public domain yazilimlardan farki, program üzerinde değişiklik yapilmasinin yasak olmasidir.

Bannerware , kullanilmasi ve kopyalanmasi serbest programlardir, ancak bunlar başka bir programin veya ürünün reklamini içerirler.

Clippleware , Genellikle shareware olarak dağitilir, ancak eksiktir. Mesela söz konusu program bir oyunsa, sadece birinci bölümü koymuş olabilirler. Bunlar programin eksiksiz ticari versiyonunun reklamini yapmak ve özendirmek amaciyla dağitilirlar.

Cardware ; sinifindaki programlarin yazari, kullanicinin kendisine bir posta karti atmasini bekler.

Internet’teki programlari kullanirken programlarin sinifina dikkat etmeniz ve kurallara uymaniz bir Internet yükümlülüğüdür.

Internete Bağlanmak İçin Gerekenler :
• Bilgisayar , Telefon Hatti ve Modem : Bilgisayariniz Windows 95 ( veya Windows 3.1 ) işletim sistemini rahatlikla işletecek bir konfigürasyonda olmali. Bu konfigürasyonu en azindan 486, 8 Ram, 200 MB HD ve 1 MB ekran karti olarak verebiliriz. Bilgisayarinizla Internet arasindaki veri iletişimini telefon hatti üzerinden modem cihaziniz temin edecektir. Telefon hatti normal bilinen bir hat olup ayrica ikinci bir hat gerekmez. Yani bu telefon hattinizi hem normal görüşmeler için hem de bağlanti için kullanabilirsiniz. 
  Modem cihazi bilgisayardaki sayisal sinyalleri, ses sinyallerine çevirerek telefon hatti üzerinden gönderir; ayrica telefon hattindan gelen ses sinyallerini de bilgisayarin anladiği sayisal sinyallere çevirip çift yönlü iletişimi sağlar. Modem cihazinin hizli olmasi, Internet üzerindeki dolaşma ve bilgi çekme hizini da doğrudan etkiler. Modem hizini belirtmek için kullanilan birim “.bps” dir. “.bps” (bit per second ) yani saniyede iletilen veri miktarini gösterir. Örneğin 14.400 bps ile, saniyede 14.400 bit veri transferi elde edebiliriz.

• Bölgesel Internet Servis Sağlayicisi : Internet’e bağlanabilmeniz için, bölgenizde size Internet hizmeti verecek servis sağlayici bulmalisiniz. Servis sağalayiciyla anlaşmadan önce, kullanicilara sunduğu hatlarin meşguliyeti, haberleşme kanallarinin hizi ve ücreti gibi noktalara dikkat edin. Servis sağlayiciyla anlaştiktan sonra kendisine bağlanabilmeniz için gerekli kullanici kodu, şifresi ve diğer teknik bilgileri size verecektir. 

• İşletim Sistemi ve Internet Protokolü : Windows işliemlerinim sistetsitemini kullanirsaniz, Internet ile haberleşmenizde gerekli olan TCP / IP dilini de destekler.

• Internet Yazilimi : Internet’te sunulan sayfalari tarayabilmek için Internet Explorer, Opera, Firefox... gibi bir yazilima ihtiyaciniz var. 

Hiç yorum yok: