5 Ekim 2008 Pazar

WWW Dünyayi Saran Ağ Ne Demektir ?

WWW Dünyayi Saran Ağ Ne Demektir ? Internete bağli ana bilgisayarlardaki döküman, resimler, müzik, animasyon ve video görüntülerinin birleştiği sayfalari içeren bir hizmettir. Web sayfasi ile bir kitaba, müzedeki bir sergiye gidebiliriz. Sanat galerileri, dergiler, şarkilar, sporlar, oyunlar, eğitsel malzemeler ve filmlerden parçalar, makaleler ve daha bir çok etkinlik WWW üzerinden bulunabilir. WWW Internetin en hizli gelişen ve bir çok bakimdan en heyecan verici ve merak uyandiran kismidir.

WWW Sayfalari ve Web Siteleri ; Web sayfalari adi verilen bir çok döküman WWW ‘yu oluşturur. Bu sayfalar, dünyanin dört bir yaninda bulunan bilgisayarlar üzerinde bulunur. 

• Bir kişiye ya da kuruma ait WWW sayfalarinin bir araya konmasiyla web sitesi oluşur. Bir ya da birden fazla web sitesi içeren bilgisayara sunucu ( server ) denir. Bir web sitesinin ilk sayfasi Ana sayfa olarak isimlendirilir. Ana sayfa, bir dergi kapaği ya da gazetenin ön sayfasi gibidir. Ana sayfada, genellikle, o sayfayi hazirlayan kişi veya kurumla ilgili bilgi bulunur. 
• Web sayfalarini bilgisayarimizda görmemize yarayan programlara Web tarayicilari denir.
• En çok kullanilan tarayicilar Internet explorer, Opera ve Firefox dur.
• Ziyaret ettiğimiz sayfalari “ cache “ denilen dizin ve dosyalarda saklarlar. Böylelikle ayni sayfayi ve bir daha ziyaret ettiğimizde bilgiler, bilgisayarin sabit diskine yüklenir. Böylece, yükleme zamani kisalmiş, Internet trafiği de azalmiş olur.
• Ekranin üst kisminda yönü sağa ve sola olmak üzere iki ok resmi bulunur. Bunlar ileri (forward) ve geri (back) düğmeleridir. Bunlarin görevi, daha önce girmiş olduğumuz sayfalar arasinda adresleri yeniden yamamiza gerek kalmadan rahatça dolaşmamizi sağlamaktir.
• Dur (stop) komutu’nu ise o anda yüklenmekte olan web sayfasini durdurmak için kullaniriz.
• Yenile ( reload/refresh ) komutu bağlanilan web sayfasindaki bilgilerin herhangi bir neden dolayi alinamamasi durumunda, yeniden sayfayi yüklememizi sağlar.
• Bul (find) komutu ise sayfa içerisinde herhangi bir kelimeyi aramak amaciyla kullanilir.

Arama Motorlari ; Web sayfalarini taramamiz için geliştirilmiş programlardir. Arama motorlari, ihtiyacimiz olan web sayfalarinin indexini yaratarak bize yardimci olurlar. İmleçimizin bulunduğu girdi satirina aradiğimiz konu başliğini yazar ve Search butonuna basariz. Ekranimiza gelen web adreslerinin üzerine mouse ile tiklayarak aradiğimiz bilgilerin bulunduğu sitelere ulaşabiliriz. Örneğin; www. google.com.tr

Portallar ; Internete ana giriş kapisi anlamina gelir. Portallar Internette yapilabilecek pek çok şeyi içeriğinde bulundurur. Kendilerine özel arama motorlari bulunur, ücretsiz e-posta hizmeti verirler, ücretsiz programlarinin rahatça down edildiği bölümler, düzenli güncelledikleri haber bölümleri, ilgi alanlarina göre çeşitli kulüpleri, e-kart, oyun, sohpet bölümleri vardir. Örneğin ; www.superonline.com, www.e-kolay.net, www.mynet.com, www.yahoo.com ... vs. gibi.

Dosya isimleri ve uzanti isimleri ne demektir ?

Bilgisayarda bulunan, çeşitli programlarca çaliştirilan veri gruplarina dosya adi verilir. Her dosyanin bir ismi vardir. Dosya isimleri, isim ve uzanti ismi olmak üzere iki bölümden oluşur. Bir çok dosya tipi bulunur. Uzanti isimlerine bakarak bu dosyalarin hangi tür dosyalar olduklarini anlayabiliriz.
• asc, doc, html, msg, txt, text, ps, pdf gibi uzantilar ; Kitaplar magazinler, bakanlik belgeleri, akademik yazilar ve haber özetleri gibi metine dayali dosyalardir.
• bmp, eps, gif, jpg, pct, pnq gibi uzantilar; Müzelerdeki tablolar, görsel sanatlara ilişkin resimler, ünlü kişilerin fotoğraflari gibi malzemeye dayali dosyalardir.
• au, ra, ram, snd, wav, aif, aifc, voc gibi uzantilar; ªarkilar, ses efektleri, televizyon ve filmlerdeki bazi konularin kayitlari gibi işitsel mazlemeye dayali dosyalardir.
• avi, gt, fli, fk, mpg, mpeg, mp3 gibi uzantilar; Bilgisayar animasyonlari, çizgi filmler ve eğitsel içerikli videolar gibi görsel malzemeye dayali dosyalardir.

Hiç yorum yok: