Bilgisayari, “ Bilgi isleyen makine “ olarak da tanimlayabiliriz. Bilgisayarin diger makinalardan en önemli farki, isleyecegi hammaddenin ‘’ bilgi ‘’ olmasidir.
Aslinda bilgisayar insan beyni ile karsilastirilamayacak derecede yavas bir makinadir. Buna ragman günümüzde oldukça populer hale gelmistir. Bunun üç önemli neden vardir.
* Çok miktarda bilgiyi hiç unutmadan saklayabilmeleri,
* Insan hayatinda geçmisten günümüze kadar yapila gelen isleri kolaylastirmalari, hizli güvenli ve hatasiz yapabilmeleri.
Veri ( Data )
Bilgisayara girilen islenmemis ( ham ) bilgilere veri denir. Bilgisayarin alabildigi, isleyebildigi, sonuç üretebildigi ve saklayabildigi hersey veridir.
Bilgisayari bir sistem olarak ele alacak olursak bu sistem iki bölümden olusur.
2 - Yazilim ( Sofware )
Donanim ( Harware )
Bilgisayari olusturan; elektronik ve elektromekanik tüm birimlerdir. Donanim bilgasayarin elle tutulur, gözle görülür tüm parçalari olarak da tanimlayabiliriz. Bilgisayarin klavyesi, ekrani, kasasi, bellegi, disk sürücüleri, mikroislemcisi temel donanim birimleridir..
Yazilim, program ve programlardan olusmustur. Program, bir bilgisayarin islem yapabilmesi için gereken komutlar dizisidir.
Donanim islemlerinin yapilabilmesi için gereki alt yapiyi olusturur. Yazilim ise bu islemlerin gerçeklestirilmesini saglar.
Bilgisayarla onu kullanan kisi arasinda devamli bir iliski vardir. Kullanici bir takim komutlar verir ve karsiliginda çesitli mesajlar alir. Girilen tüm komutlar, yazilimlar sayesinde isletilir ve sonuçlar üretilir.
Bilgisayarin Verileri Isleyis Sekli
Bit : Bilgisayarin isleyecegi en küçük bilgi parçasidir.
Byte : 8 bit’in bir araya gelmesiyle olusan anlamli en küçük bilgidir.
Kisisel Bilgisayar ( PC- Personal Computer )
1981 yilinda IBM ( International Business Machines ) tarafindan çikarilan ve dünyada en çok kullanilan bilgisayar türüdür. Bilgisayarin dünya çapinda yayginlasmasi kisisel bilgisayarlar sayesinde olmustur.
Çevre Birimi
Bilgisayara disaridan baglanan ve onun isleyisini dogrudan etkilemeyen araçlardir. Örnegin, yazici ( printer ) bir çevre birimidir.
Bilgilerin saklanabildigi birimlerdir. Bilgisayarda veriler degisik sekillerde saklanabilirler. Verilerin kalici olarak saklanabildigi birimlere ikincil bellek ( secondary memory ) denir ve bunlar disket, sabit disk ve CD gibi birimlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder