Bilgisayarin icat edilis nedeni de ihtiyaçtir. Bu ihtiyaçlari söyle siralayabiliriz.
- Matematiksel hesaplamalar gerektiren islerin artmasi ve bu islemlerin insanlar tarafindan çok uzun sürede yapilabilmesi.
- Islenecek bilgilerin artisi ve bunlarin kisa sürede elde edilerek kullanilmasinin gerekmesi.
- Bilgisayarlar hemen hemen tüm islerde kullanilmaktadir. Bu nedenle kullanim alanlarini siniflandirmak çok zordur. Ancak kullanildiklari alanlarda, nelere ve ne derece etki ettigini bilmek önemlidir.
- Göz tedavisi yapan bir doktor, hastasinin göz bozuklugunu bilgisayar sayesinde çok daha iyi tespit edebilmekte ve lazer isinlari ile kisa sürede tedavi edebilmektedir.
Bir muhasebeci, muhasebe islemleri için günlerce hesaplamalar yapmak yerine, bilgisayari kullanrak çok kisa sürede, hatasiz ve kolayca yapabilmektedir.
- Sirketlerde binlerce kisinin kaydi bilgisayar ortaminda tutulmakta ve bu kayitlara istendigi anda ulasilabilmektdeir.
- Bir bankaya ait tüm hesaplar bir merkezde tutularak sehirler arasi para çekme, para yatirma gibi islemler beklenmeksizin yapilabilmektedir.
- Yörünge hesaplamasi, uzun yillar sürecek bir uydu, bilgisayar kullanilarak kisa sürede yörüngesine yerlestirilebilmektedir. Ayni zamanda bu uydularin kontrolü de bilgisayar ile yapilmaktadir.
ASTRONOMI VE UZAY BILIMLERI : Bilgisayar kullanilmadan uzaya gitmek ve dünya etrafinda bir yörüngede hareket edecek uydular yapmak imkansizdir. Ayrica, uzayda bulunan Hubble teleskobunun gönderdigi bulanik resimlerin normale dönüstürülmesi de bilgisayar sayesinde yapilmistir.
BASIM - YAYIN : Bilgisayar sayesinde, gazete, kitap, dergi hazirlama ve bunlari basma oldukça kolay hale gelmistir. Gazete, kitap ve dergilerin dizayni bilgisayar ile yapilmakta ve ortaya çok güzel eserler çikmaktadir. Ayni zamanda, hazirlanan bu sayfalar bilgisayar ortaminda saklanabilmekte ve istendiginde tekrar elde edilerek degistirilip kullanilabilmektedir.
MÜHENDISLIK, MIMARI VE TASARIM : Bilgisayar destekli programlari sayesinde, tasarim ve planlama çok kisa sürede yapilabilmekte ve çizici yardimiyla istenen sayida kagit çiktisi alinabilmektedir. Ayni zamanda, yine bu çizim ve tasarimlar bilgisayar ortaminda saklanmakta ve gerektiginde tekrar kullanilabilmektedir.
MALIYE : Maliye ve muhasebe oldukça hassasiyet gerektiren bir is dalidir ve hesaplarin hatali yapilmasi büyük problemlere yol açar. Bu islerde bilgisayarlarin kullanimi, islemleri kolaylastirdigi gibi , hata yapma oranini da büyük ölçüde azaltir.
BIYOLOJI VE TIP : Insanlarin gen kodlarinin haritasini çikarmayi amaçlayan Insan Genleri Projesi , insanlarin genetiksiralamasina yüklenen muazzam miktarlardaki verilerin saklanmasi ve düzenlenmesinde bilgisayarlar kullanilmadan hayal bile edilemezdi.
Tipta bilgisayar kullanimi ile hastalarin tespit edilerek tedavisinde büyük gelismeler saglanmistir. Birçok hastalik, çesitli cihazlar yardimiyla bilgisayar ortamina aktarilmakta ve rahatça tespit edilebilmektedir.
BANKACILIK : Bankalar da bilgisayar teknolojisinden en iyi faydalanan kuruluslardir. Bir bankaya ait tüm subelerdeki hesaplar, bir merkezi veritabaninda tutulabilmekte ve bankanin durum analizleri yapmalari, müsterilerin hesaplarini kontrol edebilmeleri, bilgisayar sauyesinde gerçeklestirilmektedir. Bu islemlerin bilgisayarla kontrolü beraberinde birtakim kolayliklar da getirmektedir. Bunlar arasinda bir sehirde para yatirildigi an diger sehirdeki hesap sahibinin bundan haberinin olmasi ve her an para yatirip, çekebilmesi sayilabilir.
Ögrenciler, bilgisayar kullanarak istedikleri bilgiye kolayca ulasabiliyor. Internet ‘e baglanarak birçok üniversitenin kütüphanesinden faydalanabiliyor.
ORDU : Ilk bilgisayarlar, Amerikalilar tarafindan askeri amaçlar için gelistirilmistir. Füzeler ve askeri amaçli uydularin kontrolü ve hedeflerinin tayin edilmesi, tamamen bilgisayarlar tarafindan yapilmaktadir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder