4 Ekim 2008 Cumartesi

Bilgisayarın Tarihçesi

                 

İnsanlik tarihi boyunca hiçbir endüstri bilgisayar endüstrisi kadar hizli gelişmemiştir. Özellikle son 15 yilda bilgisayar endüstrisi baş döndürücü bir hizla gelişmiş ve bugünkü halini almiştir. Bilgisayarin girmedigi hiç bir sektör kalmamistir. Belki de çok yakin bir gelecekte tipki televizyon gibi evlerimizin vazgeçilmez cihazi olacaktir. 

Ilk elektronik-dijital bilgisayar 1930’larin sonunda Dr. John Atanasoff tarafindan Iowa State üniversitesinde master ögrencilerinin matematik hesaplamalari yapmalari için tasarlanmistir.

Bildigimiz anlamda ilk bilgisayar, 1946 yilinda Penssylvania üniversitesinde gelistirildi.

Gelistirilen bu bilgisayarlara ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Calculator ) adi verildi. ENIAC, ordunun balistik tablolarini islemek, hava tahmini yapmak ve atom enerjisi hesaplamalari için gelistirildi. Bu makine 30 ton agirligindaydi ve büyükçe bir salonu kaplayacak büyüklükteydi.

Temel olarak bilgisayarlar hizli hesap yapabilen makinelerdir. Oysa tek basina bir bilgisayar istediginiz hiç bir seyi yapamaz. Bilgisayarin bir isi yapabilmesi için program denilen bir dizi komutun girilmesi gerekmektedir. Ilk bilgisayar olarak kabul edilen ENIAC’i programlamak için yüzlerce kablo ve binlerce açma kapama dügmesi gerekmisti. 1946 yilinda Dr. John von Neumann Princeton üniversitesinde “ Stored program computer “ mantigini ortaya atti. Böylece ENIAC’in programlanabilmesi için gereken yüzlerce dügme ve binlerce kablo kullanma zorunlulugu ortadan kalkti. Bu teknik bilgisayarin belleginde program saklayabilmeyi sagliyordu. Bellekte bulunan programlar kullanici tarafindan kolaylikla degistirilebilmekteydi. Iste bu teknik günümüz bilgisayarlarinin temelini olusturmustur.

  • Birinci kusak elektronik bilgisayarlarda ( 1930 - 1958 ) vakum tüp kullanildi
  • Ikinci kusak elektronik bilgisayarlarla 1959 yilinda tanistik. Bunlarda agirlikli olarak transistör kullanildi
  • Üçüncü kusak elektronik bilgisayarlar, 1964 yilinda gelistirildi ve birlesik devereler kullanildi
  • Dördüncü kusak elektronik bilgisayarlar 1975’lerde gelistirildi. Bu bilgisayarda gelismis elektronik devreler kullanildi.


M.Ö. 2000 Hesaplamalar için ilk kez abaküs kullanilmaya baslandi.
M.S. 1642 Blaise Pascal hesaplamalar için mekanik bir alet gelistirdi. Ancak bu alet dogru sonuçlar vermiyordu.
1670 Gottfried von Leibnitz, Pascal’in mekanik bulusunu dört islem ve karekök alacak sekilde gelistirdi. Bu alet dogru çalisiyordu.
1842 Charles Babbage bir çok elementten olusan karmasik problemleri çözümleyen ve adini fark makinesi koydugu bir makine gelistirdi.
1890 Hermann Hollerith kartla çalisan bilgisayari tasarladi.
1939 Atanasoff ilk elektronik dijital bilgisayari gelistirdi. 
1946 J.Presper Eckert ve John Mauchly ilk bilgisayar olarak kabul edilen ENIAC’i yapti.
1951 J. Presper Eckert ve John Mauchly genel amaçli ticari bilgisayari UNIVAC’i gelistirdi.
1958 Ilk transistörlü bilgisayarlar IBM tarafindan 7090 modeliyle piyasaya sürüldü.
1958 Tamamen transistörlü Seymour Cray ( CDC 1604 ) tarafindan yapildi.
1964 Ilk birlesik devreli bilgisayar IBM 360 piyasaya çikti. Günümüzde oldukça gelisen birlesik devreler, bilgisayarlarin temel ögeleridir. Transistörler giderek küçüldü ve birlesik devrelerde kullanilan transistör sayisi artirildi. ( Örnegin Pentium mikroislemcisinde kullanilan transistör sayisi 3.1 milyondur. Pentium Pro’larda 20 milyondur )
1965 Zaman paylasimi uyumlu ilk isletim sistemi CTTS ( Compatible Time - Sharing System ) çikti.
1975 Ilk mikro bilgisayar Altair çikti.
1981 Ilk kisisel bilgisayar ( PC-Personel Cumputer ) olan IBM PC çikti. Bu bilgisayar günümüz bilgisayarlarinin temelini olusturur. Mikroislemcilerde ve kullanilan parçalarda birçok yenilikler olmasina ragmen PC standardi degismemistir. 
1984 APPle ilk Macintosh’u piyasaya sürdü.

Hiç yorum yok: