14 Ekim 2008 Salı

Güvenlik kodu Neden gerekli?

Güvenlik resmi de nereden çıktı?
Güvenlik kodu Neden gerekli?

Artık hemen her sitede kullanıcı girişi yaparken ya da önemli bilgilerimizde değişiklik yapmak istediğimizde karşımıza doğrulama resmi ya da güvenlik kodu diye bir şey çıkıyor. İlk başlarda çok yadırgadığımız ama sonunda resimde gördüğümüz karakterleri ilgili kutucuğa yazmaya alıştığımız bu doğrulama resmi nedir? Neden sürekli karşımıza çıkmaya başladı merak ediyor musunuz?
Günümüzde istediğimiz birçok bilgiye internetten erişebiliyor, alışveriş dahil birçok işimizi internet üzerinden halledebiliyoruz. Fatura, vergi, sigorta ödemelerimizi internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.

Bu ve benzeri işlemleri gerçekleştirmek için kullandığımız web sitelerinin birçoğu bizden üyelik istemekte. Kimi siteler sadece isim soy isim ve e-mail adresi isterken, kimileri için anne kızlık soyadı bilgisine kadar birçok bilgiye ihtiyaç duyuluyor.

İnternetteki sayısız sitenin veritabanında biriken milyonlarca kişinin üyelik bilgileri, kötü niyetli kişilerin iştahını kabartmış olmalı ki, işe koyulan kötü niyetli kişiler, yazılan küçük bilgisayar programları (boot) sayesinde rasgele üyelik bilgileri ve şifreler üreterek bu tür sitelere giriş yapıp, sahte üyelik bilgileri ile işlemler yapmaya ya da insanların bilgilerine erişip, eriştiği bilgileri de değişik amaçlarda kullanmaya başladılar.
Bilgisayar programından yararlanmadan denendiğinde belki bir insan ömrünün bile yetmeyeceği bu sahtekarlık işlemi bilgisayar programı kullanılarak birkaç saat gibi kısa bir sürede yapılabilir.
Bu tür zararlı bilgisayar programcıkları’nın ve bu programları kullanmaya meyilli kötü niyetli kişilerin sayısının artması ile birlikte, üyelik bilgisi isteyen sitelere giriş yapmak isteyenin bir bilgisayar programı mı? Yoksa bir insan mı? Olduğunu anlamaya ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyacın sonunda ise Güvenlik Resmi ya da diğer adı ile güvenlik kodu uygulamaları doğdu.
Bilgisayar programlarının anlayamayacağı ama bir insanın kolaylıkla anlayabileceği bu güvenlik resmi uygulaması ile ekranda beliren resimdeki harf ya da rakamların, ilgili kutucuğa doğru olarak yazılması isteniyor ve bu sayede giriş yapmak isteyenin insan mı yoksa bilgisayar programımı olduğu anlaşılarak kötü niyetli kişilerin amaçlarına ulaşması engelleniyor.

Güvenlik Resmi Nedir?
Güvenlik Resmi, Bilgisayar ve insanları birbirinden ayırt etmek için kullanılan bir resim doğrulama uygulamasıdır.

Güvenlik Kodu Ne işe yarar?
Güvenlik kodu bir güvenlik önlemidir. Sisteme girmek isteyenin bilgisayar mı? Yoksa insan mı? Olduğunu ayırt ederek kötü niyetli kişilerin, zararlı bilgisayar programları sayesinde bilgilerimize erişmesini engeller.

Hiç yorum yok: